Hagyományok - Madarsi Hargita

A "régi idők" hagyományai közül elsőként a fáradtan felérkező vendégek várását, fogadását említenénk. Mivel az Ivó felöli erdészeti utat csak a '60-as években építették, addig a Hargitára látogatók kizárólag gyalogosan és többnyire Kápolnás falu irányából, jöttek fel. Ha értesítve voltak, a már fentlévő vendégek fogadták a fáradtan érkezőket, esetenként eléjük is mentek, segíteni a cipekedésben. A mai turisták számára már szinte elképzelhetetlen, hogy a teljes sífelszerelés mellett, a többi szükséges holmit hátizsákban, gyalogosan vigyék fel a hegyre, de a régiek vendégszeretetének mindenképpen példaértékűnek kell lennie számunkra.

Egy másik hagyomány volt az avatás. Ez a hagyomány az idők során sokféle változatban élt tovább. Voltak "finomabb" és "durvább" avatási módszerek. Szinte soha nem lehet két embertől azt hallani, hogy ugyanúgy élték meg az "avatást", vagy ugyanúgy emlékeznek a "szertartásra". Természetesen ez függött a társaságtól, a hangulattól, az avatandó személy esetleges "ellenkezésétől" is. A lényeg mindenképpen az volt, hogy aki először érkezett a Hargitára, azt a veteránok felavatták (elverték a fenekét kézzel, tűzifával, lapítóval.). Attól kezdve a felavatott kiránduló is Hargita járónak számított. Saját bevallásuk szerint, akik még érték ezt a szokást, mindannyian büszkék arra, hogy őket még "becsületesen" felavattak a Madarasin.

A családiasabb hangulatú szokásokhoz tartozott az is, hogy a konyhát mindenki közösen használta, a favágás, fahordás mindenkinek a feladata volt, havazás után a sípályákat közösen "verték le", és csak azután kezdtek sízni. Ha valaki eltűnt (ismerős vagy idegen), keresésére közösen indultak.

Zárszóként idéznénk egy rövid bekezdést Komoróczy György 1991-ben megjelent "Évtizedek viharában" című kiadványából: "örvendetes volna, ha a menedékházi szokások - ha csak részben is- felújulnának, és tovább élnének a turista szellem tisztulása érdekében. Szükség lenne rájuk, mert a Madarasi Hargitához nem csupán azért vonzódott a természetbarát és sportkedvelő, mert a keleti kárpátok vonulatának ez az egyik legmegkapóbb része, hanem a menedékházban kialakult példás turistaszellemért is."

ScrollToTop